Klimat i Thailand - fakta

Thailand har ett tropiskt klimat med tre årstider som påverkas av monsunen. De tre årstiderna är den svala och torra, den varma torra samt regnsäsongen med tropiskt regnskogsklimat. Årstiderna styrs av monsunerna från sydväst och nordost som blåser sex månader i varje riktning vardera år.
Klimat PhuketTemperatur i Phuket
Ovan: Nederbörd och temperatur i Phuket fördelat på månader

Fakta om klimat i norra och mellersta Thailand

Svalast är det i december-januari då temperaturen i norr och nordost kan sjunka nedåt 10°C på nätterna och i bergen ner till under 0°C. Den svala torra perioden är ungefär från oktober-november till mitten av mars. Den varma torra årstiden är från mars till maj och regnperioden från och med ungefär juni till oktober/november. Ju längre söderut man kommer, dessto längre är regnperioden. Varmaste månaden är vanligtvis april då temperaturer kan överstiga 40°C under dagen och bara sjunka något natten. Nordöstra delen av Thailand - Isan - är den landets varmaste del.

Fakta om klimat i södra Thailand

Det är hit, i områdena kring Phuket och Krabi svenskar ofta reser på semester. I nordligaste delen av södra Thailand regnar det oftast mycket från februari till mars och rikligt i maj samt under september-oktober. Längre söderut regnar det minst i januari-februari och mest i maj och september-oktober. I den södra delen av Thailand är temperaturen mer jämn och medeltemperaturen ligger runt 25-26 grader året om.

När är bästa tiden att åka till Thailand?

Det beror lite på vart du åker och vad du ska göra. Planerar du att tillbringa tiden på stranden är det bäst att åka till sydvästra Thailand under vintern. Även när det är regnperiod regnar det dock inte hela dagarna, utan en rejäl skur mitt på dagen. Boende, hotell, flygbiljetter och att turista i allmänhet är billigare under lågsäsongen, och det är betydligt mindre turister. Vissa hotell och verksamheter är även helt nedstängda under lågsäsong, så om du planerar att åka till Thailand när det är lågsäsong är det att rekommendera att kolla att ditt resmål är öppet.

Dyrast (med bästa vädret) är att åka mellan november och februari då det inte regnar mycket samtidigt som det inte är för varmt. Om du vill undvika värmen så är april månad sämst, och vill du undvika regn ska du inte åka i oktober.

Tänk på att inte ställa ner värmen för lågt när du åker till Thailand

Om du åker bort under vintern, är det viktigt att du inte sänker värmen på din värmepump för lågt under resan. I värsta fall kan du då råka ut för frostskador som kan leda till sönderfrusna rör. Det du tror ska bli en besparing kan istället bli mycket dyrt. Har du en luft/vatten värmepump är det bara att låta stå på som vanligt när du är borta då den ändå inte konsumerar så mycket energi.